måndag 3 november 2014

Fantastiskt! Vårt första nordiska lärarmötet i Oslo. 27 - 29 oktober 2014.


Bråttom, bråttom .....vi måste hinna med Trikken till Baerum kommune och Ramstad skole i Norge!

Vårt första lärarmöte i projektet "Ung, mat och hälsa i Norden"  startade i högt tempo.

                                       
                       Besök på Ramstad skole i Baerum kommune, Oslo.





Vi fick se elever arbeta på en mat- och helselektion! Mycket spännande och hyggeligt!

Sedan började projektmötet med många goda idéer och tankar där vi gemensamt stimulerade varandra till många goda förslag om hur vi vill gå vidare i projektet.



På kvällen intog vi en god måltid på en närliggande Tapas-restaurang och fortsatte vår planering och utbyte av erfarenheter och utvecklade våra nordiska språk.

Geitmyra- barnkulturcentra för barn!

Efter en rask morgonpromenad på tisdagen kom vi fram till Geitmyra.

Vi blev mycket väl omhändertagna och fick en intressant och grundlig genomgång av deras verksamhet. Mycket intressant! 













Vi blev alla mycket inspirerade och fick idéer om vad vi skulle vilja göra i våra hemkommuner.
Geitmyra matkulturcentra för barn är en allmän stiftelse startad av matskribent Andreas Viestad.
Deras måtto är:
Kunskap om mat och matlagning är något som barn tar med sig resten av livet. Vårt mål är att ge inspiration och kunskap om matlagning, smaker och hållbara råvaror till så många barn som möjligt.


Tvärs över vägen låg Oslos skolträdgårdar!!Mitt i staden ligger ett stort grönområde där skolor och förskolor odlar sina egna grönsaker. Underbart!!!Trädgårdsmästaren visade oss runt och hönorna sprang fritt runt våra ben.





Sedan promenerade vi genom ett varmt och soligt, nästan vårlikt Oslo till Saluhallen.


På väg till Mathallen, häftig grafitti i Oslos rock-kvarter!





Mathallen i Vulcan, Oslo.


 I mathallen hade det norska kocklandslaget en generalrepetition  inför VM i matlagning i november i Luxemburg. Glaserade konstverk och lärare som bedömde.








En god lunch-macka i Mathallen som dessutom hade vunnit pris i Köpenhamn 2012 som den godaste ank-sandwichen.


Häftiga ostar i Mathallen!


 Buss tillbaka till Ramstad skole och fortsatt planering! Rektorn tittade in och önskade god tur med projektet!
Vi arbetade intensivt och fokuserat. Vi jämförde kursplaner i våra nordiska länder, studerade och justerade vår hemsida "Vi i Norden bakar", beslutade hur vi kommunicerar med varandra, vad som ska göras till nästa gång vi möts och satte det mesta på pränt.


Så var det dags för inköp i närbutiken Kiwi inför kvällens aktiviteter. Våra norska kollegor hade planerat en meny med Norsk tradisjonsmat som vi gemensamt skulle laga upp.


Gravetlaks med pepperrotskrem og rugebrödships.


Köttkaker i brun saus, kålstuvning og kokte poteter.





Trollkrem med krumkaker.





Vi fick träna på att arbeta tillsammans och träna i ett kök som vi inte kände till och laga maträtter som vi aldrig lagat tidigare. En nyttig upplevelse! En påminnelse om hur våra elever kanske känner det ibland.
Resultatet var spännande och gott!!



Onsdag - sista dagen i Oslo!

Frukostmöte på Espresso house!






Våra norska värdar delade bl a ut material från måndagsmorgonens studiebesök på Opplysningkontoret  om bröd och korn.

Vi sammanfattade alla beslut och konstaterade att det här har varit tre intensiva, givande och trevliga dagar i högt tempo från början till slut.

Vi har mött nya vänner som har öppnat nya dörrar för oss. En känsla av gemenskap, förståelse och saknad smyger sig på. Vi vet att vi kommer att mötas igen. 
I april kommer vi att mötas i Kuopio, Finland.

Så strosade vi sakta ner för Karl Johan.



Ett stort tack för tre välplanerade, innehållsrika och givande dagar i Oslo, Norge! 



På gjensyn i april 2015 i Finland!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar