lördag 2 maj 2015

Projektmöte 22-24 april 2015 i Kuopio i FINLAND !

Vårt andra, nordiska möte i projektet Ung, mat och hälsa i Norden hölls i Finland.
Alla var nyfikna och förväntningarna var höga på den finska kulturen, utbildningen och skolan som når toppresultat i världen.


Vi flög via Helsingfors till Kuopio i Savolax som ligger i jämnhöjd med Östersund i Sverige.
Våra finska värdar introducerade oss direkt i den finska kulturen. 




Mat måste vi ju ha och det intogs på restaurang Sampo. En restaurang som är känd för sin Siklöja  som är ett måste för alla musiker som deltar i den årliga dansfestivalen som hålls i Kuopio varje sommar. 

Efter maten promenerade vi i de finska skogarna i ett naturområde, Puijo, som ligger på ett högt berg i Kuopio.


 Vi besökte också en gammal, finsk gård Kontilla byggd år 1770.




Sedan var det på tur till Puijo Tower. Ett 75 meter högt torn med utsikt över det vackra lanskapet Savolax och Kuopio.
Hissnande vackert!



På kvällen bjöds vi på en finsk specialitet - Kalakukko. Ett bröd fyllt med siklöja och fläsk/kålrot och som varit 9 timmar i ugnen!




Trevligt och roligt att bli hembjuden till ett finskt hem och få smaka detta mycket, speciella bröd.


Andra dagen startade med ett besök på kommunen och skolmyndigheten.

Vi fick en fin genomgång av det finska skolsystemet och vi diskuterade Finlands framgångsresultat.
Den långa och attraktiva lärarutbildningen, rektorernas långa, pedagogiska utbildning med 10 % lärartjänstgöring, föräldrars och elevers seriösa inställning till kunskap och läroplanen som inte ändrats på 10-12 år (utan politikers inblandning) var några av de faktorer som framkom. Intressant!


Saluhallen!


Ett besök på saluhallen i Kuopio! Med många sinnesupplevelser!

Karelska piroger.

Siklöja.

Gös, abborre, sik och laxöring.

Kalakukko.

Lunch åt vi i restaurangen Rustik
i källarvalven under saluhallen.
                                                   


                                         Projektmöte på skolkontoret i Kuopio där vi diskuterade, planerade och beslutade om kommande aktiviteter gällande kommunikationen, eleverna, ekonomi, redovisning, resultat och nästa möte. Fullt engagemang bland lärarna!



Våra danska lärare informerade om användningen av Instagram och alla blev uppdaterade.
Face-book, Instagram, Skype, blogg, egen Webb-sida programmerad av elev, egna webbadresser, mobiler, Ipads, datorer - visst är vi ett high-tec-projekt också!


Efter en rask promenad var vi välkomna till en högstadieskola i Kuopio.

Här fick vi en genomgång och blev handledda av professionella, finska lärare i huslig ekonomi.


Vi bakade bl a..............






 karelska piroger, blåbärsgömmor, mini-Kalakukko och sedan fick vi provsmaka alltihop. Och vi blev rejält mätta. Den finska matkulturen innehåller mycket nyttigheter. Allt bröd innehåller rågmjöl med mycket kostfibrer och blåbär innehåller mycket A-vitaminer och antioxidanter.










Här ser vi ett sällskap som var mätta och nöjda med att ha fått arbeta med det finska ämnet Huslig ekonomi. 
I Danmark heter ämnet Madkunskap, i Norge heter det Mat og helse och i Sverige heter det Hem- och konsumentkunskap. "Kärt barn har många namn".


På vägen tillbaka till hotellet Jahtihovi passerade svenskarna det svenska konsulatet.


Tredje dagen blev vi på morgonen hämtade av lärare från Kissakuusen koulo på väg till skolan. 
Kissakuusen kuolo, som är skolan som deltar i projektet, ligger 46 km utanför Kuopio.


Vi blev mycket varmt välkomna av personalen och eleverna. 



Vi blev inbjudna att närvara på lektioner i engelska och huslig ekonomi.
20 st elever i åk 7 stod upp i bänkarna och hälsade på läraren och oss "Good Morning"!


När det var rast på förmiddagen kl 10 00 gick alla eleverna ut i 20 minuter!!!


Fin design och praktiska stolar i korridoren.



På lektionen  huslig ekonomi bakade eleverna bla Krumkaker med recept och
Krumkakejärn från Norge. När vi var på besök i Norge i oktober 2014 fick vi lära oss göra Krumkaker! Roligt när vi lär av varandras mattraditioner!





Tjejerna diskade och killarna kollade datorn. Den ständiga kampen om jämställdhet!


Här kokar några killar Sima (Mjöd) en dryck som man dricker första maj.



Och här fick vi smaka en speciell kaka som också äts till första maj.

Lunch åt vi i skolans matsal. Det serverades fiskburgare med potatismos, sallad och rågbröd.
I Finland och Sverige serveras näringsberäknad skolmat till lunch. I Norge och Danmark har man med sig egen lunchmat till skolan.


Karl Fazer är ett gammalt, känt, finskt företag och vi blev  bjudna på rönnbärskarameller-                     ett av deras äldsta recept.


                                         Här tittar vi in hos rektorn för Kissakuusen Kuolo och tackar för ett jättefint       studiebesök på skolan.


Så var de dags att check ut och ta farväl för denna gång.
Våra intryck och upplevelser är många från detta vackra land med vita björkstammar, gröna granar, blå sjöar, intressant matkultur, vänliga människor och en jättefin skola.

Tusen tack för ett väl genomtänkt, välplanerat och fantastiskt studiebesök i Kuopio, Finland.
Ni har höjt vårt projekt till nya svindlande höjder!

Mumin-caféet kunde vi inte motstå så där avslutade vi med en kopp kaffe, tog farväl av varandra och önskade god tur hem.




Nästa projektmöte är i Köpenhamn, Danmark i december 2015.

På återseende och tack alla för ett gott samarbete!

Kitos kitos Finland!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar