onsdag 11 november 2015

MARIAGÅRDEN- ett matkulturcentra för barn och Kristinedalskolans SKOLTRÄDGÅRD!

Välkomna till Mariagården och till hur Kristinedalskolan startade sin skolträdgård i projektet Ung, mat och hälsa i Norden 2015 på Mariagården!


Mariagården är ett byggnadsminne i Stenungsund.
Gården byggdes någon gång mellan år 1770-1790 och år 1989 blev huset förklarat som byggnadsminne.
Mariagården ligger i Stenunge by, resterna av en medeltida by, som i slutet av 1800-talet började växa till en centralort som idag heter Stenungsund.

På våren 2015 kom ett förslag på Kristinedalskolan att årets elever i åk 2 skulle vara med om att starta en skolträdgård på Mariagården.

Eleverna skulle förgro potatisar, majs och solroskärnor i klassrummet. Veckorna innan påsklovet lade alla elever varsin potatis i en tom yoghurtburk med lite jord i och placerade burkarna i fönstret i klassrummet.  Potatisarna vattnades och sköttes om tills blasten började att växa.


VÅRARBETE PÅ MARIAGÅRDEN

Den 19 maj var det dags att plantera ut majs och solrosor i jorden och att sätta potatisen. Jorden var då lagom varm och torr.
Eleverna cyklade till Mariagården och hortonom Anette tog emot och berättade hur man planterar och sätter potatisen.

Var och en av eleverna planterade sin potatis och arbetade med jorden. Vädret var fantastiskt fint denna dag och eleverna sprang runt i naturen och gav till glädjetjut av lycka.


Hortonom Anette fick hjälp med att ta upp massor av maskrosor och undervisade barnen om Mariagårdens trädgård och om att odla och plantera.Eleverna var jätteduktiga, intresserade och engagerade i dagens arbete med att plantera de första grödorna som skulle bli Kristinedalskolans skolträdgård. Nu skulle allt få växa under sommaren tills   skolan startar till hösten.

Så kom det sköna sommarlovet och  personalen på Mariagården var snälla och hjälpte till med skötsel av allt som planterats. Potatisar måste kupas under sommaren.

HÖSTSKÖRD PÅ MARIAGÅRDEN

När vi kom tillbaka till skolan i augusti gick vi i åk 3.

Vi var nyfikna på och se om allt vuxit i vår skolträdgård.

I september skulle allt skördas och vi promenerade i det fina vädret till Mariagården.


Vi samlades inne i huset och lärde oss om olika rotfrukter och grönsaker och smakade på alla de sorter.  
Vi fick också kunskaper om den gamla gården och att Stenungsunds kommun ursprungligen startade här i Stenunge by på medeltiden. Mycket kulturhistoria här på Mariagården!

Denna gång var det hortonom Frida som hjälpte oss med att skörda potatisen och andra rotfrukter.Och vilken skörd vi fick! Och så roligt det var att gräva i jorden! Vi ville inte sluta!Hortonom Frida hade planterat kålrötter som vi också fick använda. Vilken lycka!Av majsen som vi planterade blev det ca 10 majskolvar. De växte lite långsamt.Sedan promenerade vi tillbaka till Kristinedalskolan och åt lunch. Vi hade sådan tur med vädret när vi skördade. Solen lyste hela tiden.Våra solrosplantor tyckte de spanska skogssniglarna om så vi fick bara 3 stycken långa solrosor. Men vackra var de.SKÖRDEFEST

Så var det dags för skördefest!
I oktober vandrade vi ner till Mariagården för att tillaga goda maträtter av allt vi skördat från vår skolträdgård.
Alla potatisar och rotfrukter hade förvarats i jordkällaren på gården.

Vi arbetade i ett kök vid Mariagården och det blev mycket att skala, dela, skära i bitar, riva, mäta, blanda, steka, duka och diska......
Vi hjälptes åt allihop för det var mycket att göra. Vi skulle göra potatisgratäng, rostade rotfrukter, raggmunkar, bönsallad och yoghurtdressing.Det gick jättebra. 
Vi var flera stycken som tidigare lagat mat i projektet Sinnenas mat i förskolan på Hasselbackens och Bergsvägens förskolor när vi var bara 3-4 år. Och vi kom ihåg en hel del.


Rostade rotfrukter med yoghurtdressing smaksatt med vitlök.


Potatisgratäng.


Raggmunk med lingon och bönsallad.

Vi dukade fint och dekorerade bordet med löv, rönnbär, äpplen och ljus. Hösten har så vackra färger ute i naturen som blir vackra inne på matbordet.

Vi åt upp allt som vi tillagat och det smakade jättegott!

Tänk att det var en helt vegetarisk måltid som vi lagat! Varken kött eller fisk och vi blev mätta och belåtna. Och näringsrik med mycket vitaminer, mineraler och fibrer.

 Vi har odlat ekologiskt, alltså inga bekämpningsmedel eller konstgödsel.

Vi har tillagat närodlat, alltså inga långa transporter med långtradare och avgaser. 

Och vi har ätit vegetariskt som rekommenderas att vi bör göra för att tänka på en hållbar utveckling av vår miljö!Hurra för egna närodlade potatisar, rotfrukter och grönsaker!
Och svenska äpplen!

Ett stort tack till alla som varit med och startat Kristinedalskolans första skolträdgård!

Och vilken tur vi har i Stenungsund som har en så fin kulturgård som Mariagården!

Nu ser vi fram emot våren då vi ska plantera mera!

Tills dess må väl och lev väl!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar